Indian Economy part 6 Fiscal System of India

Fiscal System of India


1. Which of the following is the basis for determining the national income?


(a) Total revenue of the State
(b) Net profit earned and expenditure incurred by the State
(c) Production of goods and services
(d) All of the above
Ans: (c)
2. Which of the following is not a method of estimating national income? [I. Tax & Central
Excise 1991]
(a) Income method
(b) Value-added method
(c) Expenditure method
(d) Export-import method
Ans: (d)
3. The national income of India is estimated mainly through: [CBI 1993]
(a) production method alone
(b) expenditure method alone
(c) production and expenditure methods
(d) production and income methods
Ans: (d)
4. Which of the following are referred to as the developed economies?
(a) Countries earning huge industrial profits
(b) Countries proficient in trade and export
(c) Countries having large per capita income
(d) Countries advanced in technology
Ans: (c)
5. An advalorem duty is a tax on the basis of: [IAS 1988]
(a) the price of a commodity
(b) the value added
(c) the advertisement expenditure
(d) the unit of the commodity
Ans: (a)
6. Consider the following statements with regard to Statutory liquidity Ratio (SLR) :
1. To meet SLR, commercial banks can use cash only.
2. SLR is maintained by the banks with themselves.
3. SLR restricts the banks' leverage in pumping more money into the economy.
Which of the statements given above is/are correct? [CDS 2010]
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3


(c) 2 and 3
(d) 2 only
Ans: (c)
7. Which of the following is not true about 'vote-on-account'? [Bank PO 1991]
(a) It is a budget presented in the Parliament to cover the deficit left by the last budget
(b) It does not allow the Government to set for the economic policies of the new plan which
starts from April 1
(c) It prevents the Government from imposing fresh taxes or withdrawing old one
(d) This allows the Government to withdraw an amount for a period with the consent of
Parliament
Ans: (a)
8. Consider the following statements:
1. The repo rate is the rate at which other banks borrow from the Reserve Bank of India.
2. A value of 1 for Gini Coefficient in a country implies that there is perfectly equal income
for everyone in its population.
Which of the statements giver, above is/are correct? [IAS 2007]
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
9. The system of Budget was introduced in India during the viceroyalty of: [Central Excise
1994]
(a) Canning
(b) Dalhousie
(c) Ripon
(d) Elgin
Ans: (a)
10. Which one of the following statements is correct?
Fiscal Responsibility and Budget Management Act (FRBMA) concerns [IAS 2006]
(a) fiscal deficit only
(b) revenue deficit only
(c) both fiscal and revenue deficit
(d) neither fiscal deficit nor revenue deficit
Ans: (c)
11. Temporary tax levied to obtain additional revenue is called:



(a) cess
(b) rate
(c) fee
(d) surcharge
Ans: (d)
12. A tax Which is paid by the person on whom the tax is incident is called a :
(a) local tax
(b) indirect tax
(c) direct tax
(d) rate
Ans: (c)
13. Rate of growth of an economy is measured in terms of:
(a) per capita income
(b) industrial development
(c) number of people who have been lifted above the poverty line
(d) national income
Ans: (d)
14. The standard of living in a country is represented by its:
(a) national income
(b) per capita income
(c) poverty ratio
(d) unemployment rate
Ans: (b)
15. Which is the best measure of economic growth of a country ?
(a) GNP
(b) GDP
(c) Net revenue
(d) None of these
Ans: (a)
16. Since 1951, in India:
(a) national income has increased but per capita income has decreased
(b) national and per capita incomes have both increased fast
(c) national income has increased and per capita income has also increased but at a slower
rate
(d) national income and per capita income have increased every year
Ans: (c)
17. Which of the following expenses do not require the sanction of Parliament?



I. Salary and allowances of the President and CAG
II. Debt charges of the Government
III. Defence expenditure
IV. Maintenance expenditure of embassies
(a) I, II, III, IV
(b) I, II, III
(c) I, II
(d) II, IV
Ans: (c)
18. Once the demands for grants and expenditure of different departments are passed by
the Parliament, a bill to draw money from Consolidated Fund India for these purposes is
introduced. This bill is called:
(a) finance bill
(b) money bill
(c) appropriation bill
(d) credit budget bill
Ans: (c)
19. By which bill does the government make arrangement for the collection of revenues for
a year?
(a) Supplementary Budget
(b) Finance Bill
(c) Fiscal Budget
(d) Economic Bill
Ans: (b)
20. Grants or advances made by the House to enable the government to carry on until the
voting of the demands for grants and passing of the General Appropriation Bill is
called:
(a) vote on account
(b) complementary budget
(c) supplementary budget
(d) contingency budget
Ans: (a)
21. On account of some national emergency or in order to carry out some secret mission,
the government sometimes requires funds but may not give the details of the
expenditure estimates. The House grants some lumpsum for this called :
(a) emergency budget
(b) vote of Credit



(c) contingency bill
(d) supplementary budget
Ans: (b)
22. Consider the following statements:
(A) In India since independence the share of the primary sector has been declining while the
shares. of the secondary and tertiary sectors have been increasing
(B) This trend shows that Indian economy is passing through the transition from an
agricultural to an industrial economy
While one of the following is correct?
(a) both A and Bare correct
(b) both A and Bare wrong
(c) A is correct, B is wrong
(d) A is wrong, B is correct
Ans: (a)
23. Which of the following gives a correct picture of the share of various sectors in
economic growth in India over the years?
1. Primary sector-stagnant
2. Secondary sector-increasing
3. Tertiary sector-decreasing
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 2 only
(d) 1 only
Ans: (c)
24. Which of the following is wrongly matched?
(a) Cess-a compulsory levy collected by the government for a particular purpose from all
persons
(b) Rate-a compulsory levy collected by the government from the beneficiaries of particular
schemes
(c) Corporation tax-levied by corporations for civic amenities
(d) Proportional tax-a tax levied at the same time at all levels of the base
Ans: (c)
25. The basic attribute of a formal organization is : [CPO AC 2003]
(a) esteem and prestige
(b) roles and duties
(c) dominance and supremacy
(d) rules and regulations




Ans: (d)
26. If the price of an inferior good falls, its demand: [CPO SI 2003]
(a) rises
(b) falls
(c) remains constant
(d) can be any of the above
Ans: (c)
27. The existence of a Parallel Economy or Black Money: [CPO SI 2003]
(a) makes the economy more competitive
(b) makes the monetary policies less effective
(c) ensures a better distribution of income and wealth
(d) ensures increasing productive investment
Ans: (b)
28. Put the main sources of revenue of the Central Government in ascending order of
importance:
1. Income tax
2. Corporation tax
3. Customs
4. Excise duties
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 3, 2, 4, 1
(c) 4, 3, 1, 2
(d) 4, 3, 2, 1



Ans: (d)
29. The highest sector wise contribution to gross domestic saving comes from:
(a) private corporate sector
(b) household sector
(c) public sector
(d) cooperative sector
Ans: (b)
30. An amount given by a government agency or even private body to encourage a
particular economic activity is a :
(a) grant
(b) loan
(c) subsidy
(d) mutual fund
Ans: (c)
31. Why has the general budget till recently always been presented at 5 o’ clock in the
evening?
(a) All countries present their budgets at this time
(b) So that there is no time for traders to manipulate the prices
(c) It is a convention of official secrecy
(d) It is a carry-over from times of British rule when the Budget could be discussed in the
British Payment simultaneously
Ans: (d)
32. Which of the following would signify scarcity in economics?
(a) Production of 100 kg of a certain item instead of the targeted 150 kg
(b) Availability of 10 kg of rice against a demand for 15 kg
(c) Availability of post-graduates for jobs of typists
(d) Quantity supplied remains the same when price changes
Ans: (b)
33. The per capita income has been low in India because:
(a) of population growth
(b) of price rise
(c) more people are in rural areas
(d) of regional imbalances
Ans: (a)
34. The rate of growth of the tertiary sector has been:
(a) higher than the overall rate of growth of the net domestic product
(b) lower than the overall rate of growth of the net domestic product



(c) same as the overall rate of growth of the net domestic product
(d) fluctuating when compared to growth of net domestic product
Ans: (a)
35. Since independence, both development and non-development expenditures have
Increased, the increase in the former being a little more than in the other. Non
development expenditure involves:
1. interest payment
2. subsidies
3. defence
4. irrigation
(a) 1 and 2
(b) 1 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4
Ans: (c)
36. Which among the following formulates fiscal policy?
(a) RBI
(b) Finance Ministry
(c) SEBI
(d) Planning Commission
Ans: (b)
37. Which among the following is the regulatory authority for giving clearance for External
Commercial borrowing?
(a) Foreign Investment Promotion Board
(b) RBI
(c) SEBI
(d) Foreign Investment Promotion Council
Ans: (b)
38. The Zero Base Budgeting in India was first experimented from:
(a) April, 1987
(b) April, 2000
(c) April, 1991
(d) None of these
Ans: (a)
39. The prices at which the government purchases food grains for maintaining the public
distribution system and for building up buffer stocks are known as :
(a) Minimum Support Prices
(b) Procurement Prices




(c) Issue Prices
(d) Ceiling Prices
Ans: (b)
40. Who is the chairman of 13th Finance Commission?
(a) C. Rangarajan
(b) M.N. Vohra
(c) Bimal Jalan
(d) Vijay Kelkar
Ans: (d)
41. The South Asian Free Trade Agreement (SAFTA) was introduced with a view of levying
how much customs duty for trading any product within the SAARC zone? [RBI Grade B
Officer 2011]
(1) 5%
(2) 4%
(3) 2%
(4) 1%
(5) No customs duty
Ans: (5)
42. 'Balanced Growth' means:
(a) growth which brings about a balance between the rich and the poor
(b) growth which brings about a balance between the public and private sectors
(c) growth which brings about a balance between the traditional and modern sector
(d) growth pattern on which simultaneous investments are made in all the sectors of the
economy, viz., Agriculture, Industry, Transport, Communication, etc.
Ans: (d)
43. Increase in Oil Pool Deficit implies:
(a) increasing gap between international and domestic oil prices
(b) domestic oil price is comparatively more than international price
(c) government's Fiscal Deficit goes up
(d) none of these
Ans: (a)
44. Dear Money Policy implies:
(a) high price level
(b) large money supply
(c) high production
(d) high interest rates
Ans: (d)




45. Which of the following is wrongly matched:
(a) share market-stock exchange
(b) interest rate-fiscal policy
(c) export subsidy-fiscal policy
(d) general price index-inflation
Ans: (b)
46. Railway Budget in India was separated from general budget in :
(a) 1924-25
(b) 1941-42
(c) 1947-48
(d) 1950-51
Ans: (a)
47. In recent years the capital outlays for the defence service have been:
(a) increasing steadily
(b) more or less constant
(c) going down steeply
(d) fluctuating frequently
Ans: (a)
48. Which one of the following is the most important item of non-plan expenditure?
(a) Interest payment
(b) Defence
(c) Fertiliser subsidies
(d) Loans to public enterprises
Ans: (a)
49. Which among the following is true?
1. Decrease in cash reserve ratio injects higher liquidity in the system
2. Higher liquidity in the system may soften interest rates
3. Higher market borrowing by the government leads to rise in interest rates
Choose your answer from:
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
50. One of the problems in calculating the national income in India correctly is : [Railways
1994]
(a) under-er-employment



(b) inflation
(c) non-monetised consumption
(d) low savings
Ans: (c)
51. India's progress has been reasonably satisfactory in connection with:
(a) growth of per capita income
(b) reduction in inequalities
(c) reduction of unemployment
(d) growth of GNP
Ans: (d)
52. Among Indian Economists who had done pioneering work on National Income ?
(a) P. N. Dhar
(b) Jagdish Bhagwati
(c) V. K. R.V. Rao
(d) Prof. Shenoi
Ans: (c)
53. Who was the chairman of National Income Committee?
(a) P. C. Mahalanobis
(b) V.K.R.V. Rao
(c) D.R. Gadgil
(d) A.M. Khusro
Ans: (a)
54. The recommendations of the Finance Commission are:
(a) binding on the government
(b) not binding on the government
(c) generally accepted as a matter of convention
(d) accepted or rejected by the government according to its convenience
Ans: (d)
55. After 1991, the Central Government implemented various far-reaching reforms in the
area of taxation. This was based on the recommendations of the: [CDS 1999]
(a) Wanchoo Committee
(b) Rajah Chelliah Committee
(c) Raj Committee
(d) Narsimhan Committee
Ans: (b)
56. To know whether the rich are getting richer and the poor getting poorer, it is necessary
to compare; [IAS 1994]



(a) the availability of foodgrains among two sets of people, one rich and the other poor, over
different periods of time
(b) the distribution of income of an identical set of income recipients in different periods of
time
(c) the wholesale price index over different periods of time for different regions
(d) the distribution of income of different sets of income recipients at a point of time
Ans: (b)
57. National income of India is compiled by:
(a) Finance Commission
(b) Indian Statistical Institute
(c) National Development Council
(d) Central Statistical Organisation
Ans: (d)
58. Which one of the following is the correct statements?
Service tax is a/an [IAS 2006]
(a) direct tax levied by the Central Government
(b) indirect tax levied by the Central Government
(c) direct tax levied by the State Government
(d) indirect tax levied by the State Government
Ans: (b)
59. If saving exceeds investment, the national income will :
(a) fall
(b) rise
(c) fluctuate
(d) remain constant
Ans: (d)
60. Which of the following are the main causes of slow rate of growth of per capita income
in India? [IAS 1993]
1. High capital-output ratio
2. High rate of growth of population
3. High rate of capital formation
4. High level of fiscal deficits
(a) 1 and 2
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 1, 2, and 4
Ans: (a)

61. Math the following: [CDS 1999]
List I List II
A. Income Tax 1. Levied and collected by the Central Government
B. Corporation 2. Levied and collected Tax by the Central Government and shared with the State
Governments
C. Professional 3. Levied by the Central Tax Government but collected and appropriated by the
State Governments
D. Stamp Duties 4. Levied and collected by the State Governments
5. Levied and collected by the local bodies
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 2 3 5
(c) 2 1 4 3
(d) 2 1 5 3
Ans: (c)
62. Which of the following is not part of state tax?
(a) Land revenue
(b) Entertainment tax
(c) Sales and purchase of newspapers
(d) Stamp duty other than financial documents
Ans: (c)
63. VAT is alternate of:
(a) state tax
(b) central tax
(c) both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)
Ans: (b)
64. Which of the following is not a direct tax?
(a) Tax on income
(b) Tax on wealth
(c) Tax on expenditure
(d) Tax on entertainment
Ans: (d)
65. In economic terms, which of the following factors determine the 'Individual's demand'
of a product/commodity? [RBI Grade B Officer 2011]



A. Price of a commodity
B. Income of the individual
C. Utility and quality of a commodity
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only C
(4) Only A & C
(5) All A, B, & C
Ans: (5)
66. Share of Direct tax in post economic reform is:
(a) increasing
(b) decreasing
(c) can't say anything
(d) fluctuating
Ans: (a)
67. Many times we see in financial journals/bulletins a term M3. What is M3? [RBI Grade
B Officer 2011]
(1) Currency in circulation on a particular day
(2) Total value of foreign exchange on a particular day
(3) Total value of export credit on a given date
(4) Total value of the tax collected in a year
(5) None of these
Ans: (5)
68. Consider the following statements:
In India, stamp duties on financial transactions are:
1. levied and collected by the State Government
2. appropriated by the Union Government
Which of the statements is/are correct?
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)
69. Tax collection of Central govt. was lowest as compare to G.D.P., in which of the
following year?



(a) 1999-2000
(b) 2000-2001
(c) 2001-2002
(d) 2002-2003
Ans: (a)
70. In India GDP is higher than GNP because country's:
(a) import > export
(b) capital inflow > capital outflow
(c) net factor income is negative
(d) Govt. expenditure is more than it's income
Ans: (a)
71. In India, the service tax was first introduced in the year: [CDS 2001]
(a) 1998
(b) 1996
(c) 1994
(d) 1992
Ans: (c)
72. In gross domestic saving by sector of origin, the four sectors in order of importance are:
(a) Household Sector, Public Enterprises, Government Sector, Corporate Sector
(b) Household Sector, Corporate Sector, Government Sector, Public Enterprises
(c) Government Sector, Household Sector, Public Enterprises, Corporate Sector
(d) Household Sector, Government Sector, Public Enterprises, Corporate Sector
Ans: (b)
73. The main reason for low growth rate in India, inspite of high rate of savings and capital
formation is: [IAS 1995]
(a) high birth rate
(b) low level of foreign aid
(c) low capital/output ratio
(d) high capital/output ratio
Ans: (c)
74. Which among the following sectors received the largest Central plan outlay in the last
few Central Government annual budgets? [CDS 2002]
(a) Energy
(b) Agriculture and allied activities
(c) Social Services
(d) Communication
Ans: (a)



75. After the initiation of economic reforms in 1991-92 the percentage share of: [CDS
1999]
(a) direct taxes increased and that of indirect taxes decreased in gross tax revenue
(b) Both direct and indirect taxes increased in gross tax revenue
(c) both direct and indirect taxes decreased in gross tax revenue
(d) direct taxes decreased and that of indirect taxes increased in gross tax revenue
Ans: (b)
76. Which of the following statements about indirect taxes in India is/are true?
1. Yield from indirect taxes is much more than that from direct taxes
2. Indirect taxes have grown faster than direct taxes since independence
3. Indirect taxes are ultimately paid for by persons who do not actually pay the taxes to the
Government
4. Increase in indirect taxes is a welcome feature in a developing country
(a) 1, 2 and 4
(b) 1 and 2
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
77. Which of the following is not an indirect tax?
(a) Land revenue
(b) Customs duties
(c) Entertainment tax
(d) Sales tax
Ans: (a)
78. Which of the following is not a direct tax?
(a) Estate tax
(b) Sales tax
(c) Corporation tax
(d) Wealth tax
Ans: (b)
79. All taxes come under:
(a) revenue receipts
(b) capital receipts
(c) public debt
(d) both (a) and (b)
Ans: (a)
80. Estimation of national income in India is difficult due to :



I. illiteracy of people
II. non-monetised consumption
III. inflation
IV. people holding multiple jobs
(a) I, II, III and IV
(b) II and III
(c) I and IV
(d) I, II and IV
Ans: (d)
81. The annual financial statement shows the receipts and payments of the government
under the 3 parts in which government accounts are kept in :
1. Consolidated Fund
2. Contingency Fund
3. Public Account
Which of the following items are covered under the Public Account?
(a) All revenue received by the government
(b) Loans raised by the government
(c) Funds placed at the disposal of the President
(d) Transactions relating to provident fund, small savings, etc.
Ans: (d)
82. 'Liquidity trap' is a situation in which:
(a) people want to hold only cash because prices are falling everyday
(b) people want to hold only. cash because there is too much of liquidity in the economy
(c) the rate of interest is so low that no one wants to hold interest bearing assets and people
wants to hold cash
(d) there is an excess of foregin exchange reserves in the economy leading to excess of
money supply
Ans: (c)
83. Consider the following:
1. Market Borrowing
2. Treasury Bills
3. Special Securities to the RBI
Which of these is/are components of internal debt of the government?
(a) 1 only



(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
84. Match the following:
A. Boom 1. Business activity at a high level with increasing income, output and employment at
macro level
B. Recession 2. Gradual fall in income, output and employment with business activity in a low
gear
C. Recovery 3. Steady rise in the general price level and income, output and employment
D. Depression 4. Unprecedented level of unemployment and drastic fall in income and output
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 2 4 3
(c) 2 1 4 3
(d) 2 1 3 4
Ans: (a)
85. The RBI uses the following instruments for quantitative central of credit:
(i) Cash Reserve Ratio
(ii) Bank Rate
(iii) Open Market Operations
(iv) Margin Requirements
Choose your answer from:
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iv)
(c) (i), (ii) and (iii)
(d) (i), (ii), (iii) and (iv)
Ans: (c)
86. MODVAT is different from VAT in the sense that:
1. under MODVAT, tax is levied only on value addition while under VAT, excise is imposed
on final value and then rebate is given on inputs
2. MODVAT is only at the production stage while VAT extends both to production and
distribution stage
3. under MODVAT, excise is levied on final value and then rebate is given on inputs while
under VAT, tax is levied only on value addition
4. MODVAT implies rationalization of excise duty only while VAT implies rationalization


of excise, sales and turnover taxes etc. also
Choose correct answer from:
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)
87. Consider the following taxes:
1. Corporation Tax
2. Value Added Tax
3. Wealth Tax
4. Import duty
Which of these is/are Indirect taxes?
(a) 1 only
(b) 2 and 4
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 4
Ans: (b)
88. The tax whose share in overall taxation revenue has gone up rapidly during the planning
period is :
(a) income tax
(b) wealth tax
(c) capital gains tax
(d) tax on production
Ans: (d)
89. The most appropriate measure of a country's economic growth is the:
(a) gross domestic product
(b) net domestic product
(c) net national product
(d) per capita real income
Ans: (d)
90. When the ratio of indirect taxes to total taxation revenue is very high, it leads to :
1. rise in the price level
2. higher taxation burden on the rich
3. higher taxation burden on the poor
4. fall in tax revenues
(a) 1 and 2



(b) 1 and 3
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 3 and 4
Ans: (b)
91. CENVAT is associated with:
(a) rate of indirect tax
(b) rate of income tax
(c) rate of direct tax
(d) none of the above
Ans: (a)
92. Taxation and the government's expenditure policy are dealt under the :
(a) trade policy
(b) budget
(c) fiscal policy
(d) monetary policy
Ans: (c)
93. Deficit financing leads to inflation in general, but it can be checked if:
(a) government expenditure leads to increase in aggregate supply in ratio of aggregate
demand
(b) aggregate demand is increased only
(c) all the expenditure is denoted national debt payment only
(d) all the above
Ans: (a)
94. The budget broadly comprises: (i) revenue budget, and (li) capital budget. Which of the
following item or items is/are not covered under the revenue budget?
I. Different proceeds of taxes and other duties levied by the government
II. Interest and dividend on investments made by the government
III. Expenditure on running government and various services
IV. Market loans raised by the government
(a) III and IV
(b) II and III
(c) only II
(d) only IV
Ans: (d)
95. Match the following:



List-I List-II
A. Depression 1. Coexistence-of inflation and stagnation
B. Recession 2. Recovery from depression
C. Reflation 3. Reduction in production over a short period
D. Stagflation 4. Insufficient demand leading to idle men and machinery over a
long time
5. Reduction in level of economy due to falling prices
A B C D
(a) 1 2 3 5
(b) 4 3 2 5
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 2 1
Ans: (c)
96. Value-added tax is :
(a) an ad valorem tax on domestic final consumption collected at all stages between
production and the point of final sale
(b) an ad valorem tax on final consumption collected at the manufacturing level
(c) tax on final consumption collected at the consumption stage
(d) a special tax levised by states on products from other states
Ans: (a)
97. What is the main source of revenue to meet different expenditures?
(a) Excise duties
(b) Customs duties
(c) Internal borrowings
(d) Income tax
Ans: (c)
98. Which one of the following statements regarding the levying, collecting and distribution
of Income Tax is correct? [IAS 1999]
(a) The Union levies, collects and distributes the proceeds of income tax between itself and
the states
(b) The Union levies, collects and keeps all the proceeds of income tax to itself
(c) The Union levies and collects the tax but all the proceeds are distributed among the
states
(d) Only the surcharge levied on income tax is shared between the Union and the States
Ans: (a)


99. What are “Open Market Operations" ? [SSC Graduate 2003]
(a) Activities of SEBI-registered brokers
(b) Selling of currency by the RBI
(c) Selling of gilt-edged securities by the Government
(d) Sale of shares by FIIs
Ans: (c)
100. Which of the following is poorest state in India?
(a) Odisha
(b) Bihar
(c) U.P.
(d) M.P.
Ans: (a)


Pg 90

Comments