Indian Economy part 9 International Organisations and Human Development

_______________________
International Organisations
and Human Development
_______________________
1. G-77 summit is a forum for: [CDS 2000]
(a) North-South Cooperation
(b) East-West Cooperation
(c) South-South Cooperation
(d) North-North Cooperation
Ans: (a)
2. The headquarters of World Trade Organisation is in : [CDS 2000]
(a) Montreal
(b) Seattle
(c) Geneva
(d) The Hague
Ans: (c)
3. The headquarters of OPEC (Organisation of Petroleum Countries) is at :
(a) Vienna
(b) Kuwait City
(c) Algeria
(d) Tehran
Ans: (c)
4. Consider the following:
1. Life expectancy at birth
2. Gross enrolment ratio for schools
3. Adult Literacy rate
4. Per capita income
Which of the above is/are the parameters for the measurement of Human Development Index by
UNDP? [CDS 2005]
(a) 1, 2 and 4



(b) 1 and 3
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)
5. Which of the following constitute the World Bank? [IAS 1995]
1. International Bank of Reconstruction and Development
2. International Finance Corporation
3. International Development Association
4. International Monetary Fund
Choose the correct answer from the codes given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (a)
6. The headquarters of IMF and World Bank are located at :
(a) Geneva and Montreal
(b) Geneva and Vienna
(c) New York and Geneva
(d) Both Washington DC
Ans: (d)
7. Voting rights in the IMF are distributed on the basis of: [CDS 1993]
(a) one country, one vote
(b) proportion to the share of the income of the country in the world income
(c) proportion to contributions given by each country
(d) proportion to quota alloted to countries from time to time
Ans: (d)
8. "World Development Report" is an annual publication of: [IAS 2002]
(a) United Nations Development Programme
(b) International Bank of Reconstruction and Development
(c) World Trade Organisation
(d) International Monetary Fund
Ans: (b)
9. Match the following:
Publishers Publication
A. Ministry of Industry 1. Report on Currency and Finance



B. Central Statistical Organisation 2. Economic Survey
C. Reserve Bank of India 3. Wholesale Price Index
D. Ministry of Finance 4. National Accounts Statistics
A B C D
(a) 4 3 2 1
(b) 3 4 1 2
(c) 4 3 1 2
(d) 3 4 2 1
Ans: (b)
10. Special Drawing Rights (SOR) facility is available at : [SSC Graduate 2003]
(a) International Monetary Fund (IMF)
(b) World Bank (IBRD)
(c) International Development Association (lDA)
(d) Organisation of Economic Cooperation and Development (OECD)
Ans: (a)
11. PIIGS is the group of nations falling under........ [RBI Grade B Officer 2011]
(1) Euro zone
(2) Asia Pacific
(3) SAARC
(4) NATO
(5) Commonwealth
Ans: (1)
12. As we all know rise of the 'BRICS' has left a vast impact on almost all aspects of the
global economy. However, which of the following cannot be called as the direct effect(s)
of 'Rise of the BRICS' on global/other powerful economy/ economies? [Punjab & Sindh
Bank 2011]
(A) Countries like China wish to learn more about outsourcing from India.
(B) It has made countries to suffer from Sub-prime Crisis.
(C) EURO has become a powerful currency and many non-Euro countries are in 'Swap
Agreement' with various nations.
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only C
(4) All A, B & C
(5) None of these
Ans: (5)
13. Very often we read about the Doha Ministerial Conference 2001 in reference to WTO



negotiations. What were the major issues over which nations were of different
opinions? [Punjab & Sindh Bank 2011]
(A) Providing subsidy to agriculture.
(B) Export of patented drugs/medicines by developed nations.
(C) Restriction on natural movement of people from one nation to other.
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only C
(4) Both A and C
(5) None of these
Ans: (1)
14. Which of the following names/terms is NOT associated with the World Trade
Organization (WTO)? [Punjab & Sindh Bank 2011]
(1) UNCTAD
(2) GATI
(3) GATS
(4) SEWA
(5) FTA
Ans: (4)
15. The International Development Association, a lending agency, is administered by the
[IAS 2010]
(a) International Bank for Reconstruction and Development
(b) International Fund for Agricultural Development
(c) United Nations Development Programme
(d) United Nations Industrial Development Organization
Ans: (a)
16. Consider the following countries:
1. Brazil
2. Mexico
3. South Africa
According to UNCTAD, which of the above is/are categorized as "Emerging Economies"? [IAS
2010]
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)
17. Which one of the following is not related to United Nations? [IAS 2010]



(a) Multilateral Investment Guarantee Agency
(b) International Finance Corporation
(c) International Centre for Settlement of Investment Disputes
(d) Bank for International Settlements
Ans: (d)
18. With reference to BRIC countries, consider the following statements:
1. At present, China's GDP is more than the combined GDP of all the three other countries.
2. China's population is more than the combined population of any two other countries.
Which of the statements given above is/are correct? [IAS 2010]
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)
19. Which one among the following is not a clause of World Trade Organization? [CDS
2012]
(a) Most favoured nation. treatment
(b) Lowering trade barriers with negotiations
(c) Providing financial support to the countries having deficit balance of payments
(d) Discouraging unfair trade practices such as antidumping and export subsidies
Ans: (c)
20. Many a times, we read about Special Drawing Right (SDR) in newspapers. As per its
definition. SDR is a monetary unit of the reserve assets of which of the following
organizations/agencies? [SBI PO 2010]
(1) World Bank
(2) International Monetary Fund (IMF)
(3) Asian Development Bank
(4) Reserve Bank of India
(5) None of the above
Ans: (2)
21. Regarding the International Monetary Fund, which one of the following statements is
correct? [CSAT 2011]
(a) It can grant loans to any country
(b) It can grant loans to only developed countries
(c) It grants loans to only member countries
(d) It can grant loans to the central bank of a country
Ans: ©


22. The G-8countries include:
1. France 2. Germany
3. Canada 4. Italy
5. Netherlands 6. U.K.
7. U.S. 8. Russia
9. Japan
(a) 1,2,3,4,6,7,8,9
(b) 1,2,4,5,6,7,8,9
(c) 1,2,3,4,6,7,8,9
(d) 1,2,3,4,5,6,7,9
Ans: (c)
23. Human Development Index comprises literacy rates, life expectancey at birth and: [IAS
1997]
(a) gross domestic product per head in the US dollars
(b) gross domestic product per head at real purchasing power
(c) gross national product in US dollars
(d) national income per head in US dollars
Ans: (b)
24. Which one of the following is not a member of Organization of the Petroleum Exporting
Countries (OPEC)? [Asstt Comm 2008]
(a) Algeria
(b) Brazil
(c) Ecuador
(d) Nigeria
Ans: (b)
25. The earlier name of the WTO was:
(a) UNIDO
(b) UNCTAD
(c) OECD
(d) GATT
Ans: (d)
26. The World Bank and IMF gives respectively:
(a) long term and short term credits
(b) short term and long term credits
(c) both long term credits
(d) both short term credits



Ans: (a)
27. Which of these are nicknamed 'Bretton Woods Twins' ?
1. IDA
2. IMF
3. IBRD
4. WTO
(a) 1and 4
(b) 2and 4
(c) 3 and 4
(d) 2 and 3
Ans: (d)
28. Which country is the largest debtor of UNO?
(a) India
(b) Mexico
(c) Japan
(d) U.S.
Ans: (d)
29. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Dow Jones: New York
2. Hang Seng: Seoul
3. FTSE-100:London
Select the correct answer using the codes given below: [IAS 1998]
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1 and 3
Ans: (d)
30. Match the following: [CDS 1999]
List I List II
A. TRIPS 1. World Trade Organisation
B. SLR 2. Public Issues
C. SEBI 3. International Monetary Fund
D. NEFTA 4. Reserve Bank of India
5. USA and Canada
A B C D


(a) 1 4 2 5
(b) 1 4 3 5
(c) 4 1 2 5
(d) 4 1 2 5
Ans: (a)




Comments